При остър перикардит болката в гърдите често се влошава в легнало положение

При остър перикардит болката в гърдите често се влошава в легнало положение

С течение на времето, колкото повече атаки преживява някой, толкова повече се тревожи за бъдещи атаки – продължавайки цикъла на паниката.

Паническите разстройства могат значително да повлияят на качеството на живот на човек. Тези, които имат паническо разстройство, изпитват симптоми на паника с толкова висока честота, че това често създава проблеми в тяхното социално, икономическо и професионално функциониране. Установено е, че хората с панически разстройства са изложени на по-висок риск от алкохолизъм, злоупотреба с вещества, депресия и други увреждания в сравнение с общото население.

Как се чувстват паническите разстройства

Паническите разстройства са спектър. Не всеки ще изпита същите симптоми по едно и също време, по един и същи начин. Някои хора може да имат множество пристъпи на паника на ден, а някои може да имат няколко пристъпа на седмица. Въпреки че има вариации в това как, защо и кога се появява паническото разстройство, има няколко общи преживявания, които са докладвани.

 • Чувство, че ще умреш. Често пристъпът на паника включва болка в гърдите, недостиг на въздух и усещане, че се задушавате. Ако не сте свикнали с тези чувства, може да си помислите, че нещо не е наред. Съвсем буквално, физически се чувствате така, сякаш може да умрете.
 • Чувствам се извън контрол. Възможно е да се почувствате откъснати или откъснати от тялото си по време на пристъп на паника. Това чувство на откъснатост може да ви накара да се почувствате сякаш не контролирате тялото или поведението си.
 • Чувството, че никога няма да свърши. Хората с паническо разстройство са казали, че когато са в паническа атака, им се струва, че тя никога няма да свърши. Загубата на представа за реалността и времето е често срещано явление по време на панически атаки.
 • Желанието да се избегнат ситуации, които могат да причинят пристъп на паника. Ако сте имали пристъп на паника след напускане на фитнес залата, може да заключите, че напускането на фитнеса е причинило атаката и затова я избягвайте на всяка цена. Паническите разстройства често карат хората да прекарват много време в страх от бъдещи панически атаки и да правят всичко възможно, за да избегнат повторната им поява.

Управление на симптомите

Да имаш паническо разстройство не е нещо, от което да се срамуваш. Паническите разстройства са най-често срещаното тревожно разстройство, като 2-5% от населението е засегнато. За щастие, паническите разстройства са лечими и е възможно да се управляват симптомите, без да се живее в страх. Като цяло, паническите разстройства обикновено се лекуват с психотерапия, лекарства или комбинация от двете. Говорете с вашия здравен екип, за да намерите какво работи най-добре за вас.

Психотерапия

Психотерапията или разговорната терапия може да бъде изключително полезна, като ви помогне да научите повече за себе си и диагнозата си. Помислете за доставчици, чиито терапевтични стилове могат да се фокусират върху различни начини на мислене, чувстване и поведение преди, по време и след паническа атака. Ето някои терапевтични подходи, използвани за лечение на паническо разстройство:

 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT)
 • Експозиционна терапия
 • Намаляване на стреса, базирано на вниманието
 • Фокусирана върху паника психодинамична психотерапия
 • Терапия на приемане и обвързване

лекарства

Здравните специалисти могат да предложат лекарства за лечение и управление на симптомите на паническо разстройство. Медикаментите могат да помогнат за облекчаване на цялостното ви безпокойство, както и на безпокойството, което може да почувствате, че имате повече пристъпи на паника. С по-малко симптоми на тревожност, лечението е по-лесно за преследване и поддържане. Различни видове лекарства могат да бъдат полезни, включително, но не само:

 • Антидепресанти, включително селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) и инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs)
 • Бета-блокери
 • Лекарства против тревожност (бензодиазепини)

Подобряване на качеството ви на живот

Паниката се подхранва от страха, а животът е пълен със страшни неща. Животът не може да се контролира с лекарства. Това може да бъде адресирано в терапевтична среда, но какво се случва, когато животът, страхът и паниката ударят извън терапевтичната стая?

Изграждането на резерв от инструменти за самопомощ за справяне е друг ефективен начин да се подготвите за симптоми на паника и да подобрите общото си качество на живот. Воденето на здравословен, балансиран, автентичен живот естествено ще остави по-малко място за тлеене на страх. Ето някои области на фокус, които биха могли значително да повлияят на симптомите на паника:

 • Образовайте. Научете за вашето паническо разстройство. Потърсете информация за паническите атаки и по-подробни материали за паническите разстройства. Научаването на вашите специфични предупредителни знаци, симптоми и задействания ще ви помогне да се чувствате по-контролирани.
 • Общувайте. Не се страхувайте да говорите за това как се чувствате с някого, на когото имате доверие. Независимо дали става дума за приятел, член на семейството или лекар, споделянето на преживяванията ви от вашето паническо разстройство може да ви накара да се почувствате по-малко изолирани. Освен това наличието на мрежа за социална подкрепа, която е подкрепяща и заслужаваща доверие, значително подобрява цялостното психично здраве.
 • Техники за релаксация. Техниките за релаксация помагат да се намали нивото на стрес на тялото и ви карат да се чувствате по-спокойни, както в момента, така и след време.
 • Физическа дейност. Намерете правилната физическа активност за вас. Движението на тялото ви дава естествен тласък на енергия, повишава фокуса, мотивацията и насърчава чувството за постижение.
 • Диета. Здравословната, добре балансирана диета може да ви помогне да мислите по-ясно, като ви кара да се чувствате по-будни и фокусирани, като по този начин оставя по-малко място за ума ви да се лута по предизвикващи теми.
 • Грижа за себе си. Да се ​​грижиш за себе си не е егоистично. Грижата за себе си изглежда различно за всеки, намерете своята уникална версия на това, което ви отпуска, презарежда и вълнува – и правете повече от това. Да се ​​чувствате физически добре може да засили цялостния ви възглед за живота и да ви накара да се почувствате по-устойчиви на стресори и задействания.
 • Внимателност. Внимавайте за тялото си и начина, по който извършвате ежедневието си. Прости неща като избягване на кофеин, достатъчно сън и проследяване на това, което влагате в тялото си, могат да окажат значително влияние върху начина, по който изпитвате симптомите на паника.

Избягването може да изглежда полезно, но в действителност само ви пречи да изследвате по-ефективни начини за справяне с паническите атаки. Но в крайна сметка избягването на емоционалните стресори е невъзможно. Животът е непредсказуем и с лечение и подкрепа не е необходимо да избягвате живота или паник атаките. Да правите повече неща, които обичате, и да сте сред хора и места, които ви харесват, елиминира изолацията и страха, които подхранват паническите разстройства.

Изпитвате ли болка в гърдите, когато лежите? Повечето от нас приравняват болката в гърдите с инфаркт, който може да бъде животозастрашаващ. Консултирайте се скоро с Вашия лекар, ако изпитвате болка в гърдите. Болката в гърдите може да се дължи на сърдечни или несърдечни причини, които могат значително да повлияят на качеството на живот. В повечето случаи болката в гърдите може да бъде облекчена с лечение.

Ключови изводи:

 • Въпреки че болката в гърдите може да бъде страшна, важно е да не се паникьосвате и да потърсите подходяща медицинска помощ навреме.
 • Сърдечни причини като перикардит и сърдечна недостатъчност могат да причинят гръдна болка, която се влошава в легнало положение.
 • Болката в гърдите при легнало положение през нощта може да се дължи и на несърдечни причини, като киселинен рефлукс.
 • Редовните годишни физически прегледи могат да помогнат за ранното диагностициране на сърдечни заболявания.

Болката в гърдите може да бъде страшна – по-специално болката в гърдите отляво, която се влошава, когато лежите през нощта. Пациентите описват гръдната болка с различни думи като болка, натиск, стягане или дискомфорт. В зависимост от основната причина, като сърдечен инфаркт или инфаркт, гръдната болка може да бъде животозастрашаваща. Необходима е навременна медицинска намеса.

Прогнозите показват, че всяка година спешните отделения в САЩ виждат 7,6 милиона случая на болка в гърдите. Болката в гърдите може да бъде измамна по природа, което означава, че пациенти с животозастрашаващи причини за болка в гърдите могат да се появят в спешните отделения без значителни промени в пулса или кръвното им налягане. Може да се наложи лекарите да наблюдават пациента известно време и да проведат няколко теста, за да разкрият основната причина.

Пет често срещани причини за болка в гърдите

Докато вие или ваш любим човек изпитвате болка в гърдите, докато лежите, може да се чудите – какво може да е това? Болката в гърдите в легнало положение може да бъде симптом на някои сърдечни или несърдечни заболявания. Тук обсъждаме пет причини за болки в гърдите при легнало положение.

Перикардит

Перикардът е външната обвивка на сърцето, която осигурява механична защита (избягване на триене с гръдния кош или съседни органи). Перикардитът е състояние, при което перикардът се възпалява. При остър перикардит болката в гърдите често се влошава в легнало положение. Седенето или навеждането напред облекчава болката в гърдите. Треска, болка в раменете и сърцебиене са други свързани симптоми.

Перикардитът може да доведе до сериозни усложнения като сърдечна тампонада (твърде много течност около сърцето) и хроничен констриктивен перикардит (образуване на белези). Но при навременна медицинска намеса повечето хора се възстановяват от перикардит.

Миокардна исхемия

Когато кръвоносните съдове на сърцето претърпят спазъм, кръвоснабдяването на сърдечните мускули се заличава и това причинява миокардна исхемия. Друга причина за миокардна исхемия е запушване на кръвоносните съдове на сърцето. При това заболяване моделът на болка в гърдите обикновено е непредвидим. Емоционалният стрес може да увеличи болката в гърдите. Също така, пациентът може да се събуди през нощта с болка в гърдите. Обикновено лекарите препоръчват ЕКГ за диагностициране на този тип болка в гърдите. Болката в гърдите, дължаща се на исхемия, се облекчава чрез лечение с лекарства като блокери на калциевите канали и нитрати.

Нестабилна ангина пекторис

Ангината или болката в гърдите е симптом на коронарна болест на сърцето. В зависимост от модела, интензитета и причината стенокардията може да бъде от различни видове, например стабилна, нестабилна, микроваскуларна и вариантна. Нестабилната ангина пекторис показва разнообразен модел. При някои новодиагностицирани пациенти болката в гърдите се появява след физическо натоварване и таблетките нитроглицерин осигуряват облекчение. Но при някои пациенти болката в гърдите идва по време на почивка и нитроглицеринът не осигурява облекчение. В такива случаи лекарите често съветват хоспитализация за диагностични тестове, като чести ЕКГ, когато се появи болка в гърдите.

Освен сърдечни причини, болката в гърдите в легнало положение може да се дължи и на несърдечни заболявания.

За повече информация посетете uslim-official.top .

Contents