Salpingo-oophorectomia: előkészítés, mellékhatások és visszanyerés

Salpingo-oophorectomia: előkészítés, mellékhatások és visszanyerés

A salpingo-oophorectomia műtéti eljárás a petefészek és a petevezetékek eltávolítására. Az orvosok ajánlhatják a rák, az endometriosis vagy az ektopiás terhesség kezelésére.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a salpingo-oophorectomia okait, valamint a műtétre való felkészülést és a zökkenőmentes helyreállítás biztosítását.

Mi az a salpingo-oophorectomia?

A salpingo-oophorectomia egy műtéti eljárás, amely eltávolítja az ember petefészeit és petefészes csöveit.

Az embernek kétoldalú salpingo-oophorectomia lehet, ahol egy sebész eltávolítja mind a petefészek, mind a petevezetékeket, vagy egy egyoldalú salpingo-oophorectomiát, amely eltávolítja az egyik petefészek és petefészek csövet.

A sebészek salpingo-oophorektómiát végezhetnek önállóan vagy egy teljes hiszterektómia részeként, ahol a méhet is eltávolítják.

műtéti típusok

Általában egy nőgyógyászati onkológus vagy nőgyógyászati sebészeti szakember végzi a műtétet. Különböző módon lehet egy sebész elvégezni a salpingo-oophorektómiát.

laparoszkóposan

A sebész kis bemetszést hajt végre a hasban, és beilleszt egy laparoszkópot, amely egy kis kamerát és fényt tartalmaz, a medencébe.

Ezek a műszerek segítenek a sebésznek megtalálni a petefészek és a petevezetékeket, amelyeket egy második bemetszésen keresztül távolítanak el a hüvely tetején. A sebész ezután bezárja a két bemetszést.

Ez az eljárás kevésbé invazív, és rövidebb helyreállítási időt igényel, mint a nyílt műtéti eljárások.

Nyílt műtét

A nyílt műtéti eljárás nagyobb bemetszést igényel a hasban vagy a medencében. Ez a nyílás lehetővé teszi a sebész számára, hogy lássa a szerveket, és kézzel távolítsa el őket a metszésen keresztül.

A nyílt eljárások nagyobb kockázatot jelentenek a szövődmények, például a fertőzés, és hosszabb helyreállítási idővel rendelkeznek.

Robotikusan

A robot eljárás hasonló a laparoszkópos eljáráshoz, kivéve, ha robotkarot használ, hogy segítse a sebészt a petefészek és csövek megtalálásában és eltávolításában.

A műtét után

Mely eljárást hajtják végre, a petefészek eltávolítása miatt az ember menopauza -be kerül.

Ha egy személy a műtétnél a menopauzás életkor alatt van, akkor az eljárást követően általában hormonpótló terápiát igényelnek.

Tudjon meg többet a hormonpótló terápiáról.

Kinek szüksége van salpingo-oophorectomia?

Az orvosok javasolhatnak egy salpingo-oophorektómiát több körülmény megelőzésére vagy kezelésére, beleértve:

 • Petefészekrák: Az orvos néha azt javasolja, hogy wormin ár https://harmoniqhealth.com/hu/ távolítsa el a teljes petefészek és petevezeték csőjét, Nem csak a daganat vagy a növekedés.
 • A petefészek tömege: jóindulatú (nem rákos) daganatok, ciszták vagy tályogok megkövetelhetik a teljes petefészek vagy petefészek eltávolítását, különösen, ha a tömeg nyomást gyakorol a közeli szerkezetekre, vagy fájdalmat vagy nyomást okoz.
 • Endometriosis: endometriosis akkor fordul elő, amikor az endometriosis-szerű szövet darabjai a méhen kívül nőnek, beleértve a petefészek vagy petefészek csöveit is. Ez az állapot súlyos fájdalmat és kellemetlenséget okozhat, és néha megköveteli a méh, petefészek vagy petevezetékek eltávolítását.
 • Mektopiás terhesség: Mekciós terhesség akkor fordul elő, amikor egy megtermékenyített embrió implantátumok a méhen kívüli helyre implantátumok. Ehhez szükség van a beültetett embrió azonnali eltávolítására. Ha a petevezetékbe implantátumokat implantátumokba implantátumok, a teljes cső eltávolítást igényelhet.
 • Petefészek torziós: Ritka esetekben a petefészekhez és a medence falához csatlakoztató ligamentum elcsavarhatja vagy csomót képez, levághatja a vér és az idegellátást. A petefészek torziója sürgősségi műtétre van szükség a véráramlás helyreállítása és a petefészek halálának megakadályozása érdekében.

Rákmegelőzés

Azok az emberek, akiknek magas a petefészekrák kockázata, választhatnak salpingo-oophorectomiát. Például azok, amelyek a BRCA1 és BRCA2 géneket hordozzák, előfordulhat, hogy az eljárást megelőző intézkedésként kell elvégezni.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a petevezetékek és petefészek eltávolítása jelentősen csökkenti az ember petefészekrák kialakulásának általános kockázatát; Ez csökkentheti az emlőrák kockázatát is.

Hogyan lehet felkészülni a salpingo-oophorectomy-ra

A salpingo-oophorectomiával is túlnyomó lehet, és segíthet abban, hogy elképzelhető legyen.

kérdéseket tesznek fel

A műtét előtt, az emberek szeretnének feltenni egy kérdést az orvos számára. Néhány kérdés, amelyre gondolni kell:

 • Hogyan hajtják végre a műtétet – nyitott, laparoszkópos vagy robot – és miért?
 • Mi a helyzet a családtervezési kérdésekkel? Készek -e gyermekek szülése, vagy fontolóra kell vennem a termékenységi megőrzési kezelést?
 • A hormonpótló terápiára jelölt vagyok? Miért vagy miért nem? Ha nem, hogyan készülhetek fel a műtéti menopauza?
 • Hagyjam abba a gyógyszeres vagy táplálkozási kiegészítők szedését?
 • Mennyi ideig tart a műtét?
 • Az éjszakát a kórházban kell töltenem?
 • Mi a várt helyreállítási idő?
 • Milyen korlátozások lesznek a műtét után?

Az orvosnak át kell vizsgálnia és meg kell válaszolnia az összes kérdést a műtét előtt, és megvitatnia kell azokat az előkészületeket, amelyeket a személynek a műtét előtt meg kell tennie.

műtéti előkészítés

Néhány embernek szüksége lehet preoperatív tesztelésre, különösen, ha más egészségügyi problémákkal jár.

Bár az orvos konkrétabb információkat fog adni, előfordulhat, hogy a műtétet szenvedő személyre szükség lehet:

 • Kerülje el az ételt legalább 6 órán keresztül az eljárás előtt
 • Vigye valakit, hogy utána hazavezetje őket
 • Viseljen kényelmes és laza ruházatot

Hasznos lehet egy kényelmes köpenyt és a kórházi táskát is elkészíteni, és zokni, ajakbalzsam, piperecikkek és egy könyv vagy magazin.

gyógyulás

Számos tényező befolyásolhatja a gyógyulást, beleértve az eljárás típusát, az ember általános egészségét, és hogy a műtét utáni hormonpótló terápiát indítják -e.

Általában a laparoszkópos vagy robot eljárásból való gyógyulás könnyebb és gyorsabb, mint a nyílt műtét.

Egy 2020 -as tanulmány megállapította, hogy a legtöbb ember a műtét után 6 és fél hét (46,3 nap) körül visszatérhet a halálozás általános érzetéhez. Néhány ember azonban hamarabb visszatérhet a normalitás érzetéhez, vagy úgy érzi, mintha elérték ezt a szakaszot.

Különféle dolgok vannak, amelyeket egy személy tehet a gyógyulás kényelmesebbé tétele érdekében:

 • A műtét után laza és kényelmes ruházat viselése
 • előzetesen előkészíteni az étkezést, vagy arra kéri, hogy egy szeretett ember segítsen a napi étkezés során
 • Kerülje el a gázt okozó ételeket. Az anti-gáz-gyógyszerek és fájdalomcsillapítók tárolása
 • Kérje meg valakit, hogy végezzen minden szükséges fizikai feladatot

Az orvosnak képesnek kell lennie arra, hogy további információkat nyújtson a várható.

Outlook

A salpingo-oophorectomia kilátásai tipikusan pozitívak. Ez egy rutin műtét, és sok ember 7 héten belül visszatér az előzési tevékenységek szintjéhez.

A megelőző bilaterális salpingo-oophorectomia csökkenti a petefészek és az emlőrák kockázatát a BRCA1 vagy BRCA2 génekben szenvedő emberekben. Az oophorectomia csökkentheti a mortalitást a korai emlőrák diagnosztizálásában szenvedőknél is.

A premenopauzális emberek, akik műtétet végeznek mindkét petefészek és petevezeték eltávolítására, menopauzás hormonterápiát igényelnek az eljárás után.

Egy 2020-as tanulmány azonban azt találta, hogy sok ember, aki salpingo-oophorectomiával rendelkezik, nem érzi magát megfelelően tájékoztatva a műtét utáni eredményekről. Az alapellátási szakemberrel folytatott konzultáció az eljárás előtt és után segíthet egy személynek a megfelelő helyreállítási terv kidolgozásában.

Összegzés

A salpingo-oophorectomia egy műtéti eljárás, amely eltávolítja az ember petefészekét és mindkét petefészekét.

Az orvosok javasolhatnak egy salpingo-oophorektómiát a petefészekrák, az endometriosis vagy az ektopiás terhesség kezelésére vagy megelőzésére. Az eljárás kilátásai általában pozitívak.

 • A nők egészsége/nőgyógyászata

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents